Innan du skaffar katt läs detta först

ATT HA KATT:
Är otroligt givande, det innebär att man får ett underhållande sällskap, ett gott skratt minst en gång om dagen, en varm och mjuk päls att smeka, en finurlig kompanjon och en spinnande, tillgiven familjemedlem. Men, det är också ett stort ansvar och det finns ett antal saker man noga bör tänka igenom först.

ALLERGIER:
Om du inte är helt säker på att varken du själv eller någon annan i hushållet är allergisk mot katt, gå och testa dig/er först!

LIVSLÄNGD OCH DAGLIG TID:
Det är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt kattunge, men kom ihåg att en katt kan bli upp till 20 år gammal. För att en katt ska må bra kräver den tid, omtanke och massor av kärlek varje dag. Arbetar du heltid samt har aktiviteter utanför hemmet flera kvällar i veckan eller ofta behöver resa bort bör du ha en lätt tillgänglig back-up. Samt om man inte bor alltför trångt kan det vara en bra idé att skaffa två katter som har sällskap av varandra. Men kom ihåg att även två katter behöver sin matte/husse. Tänk också på att din familjesituation kan förändras vilket även kan påverka framtiden för katten.

KATTER STÄLLER TILL I HEMMET:
Katter är levande varelser som — när de inte sover eller mediterar — klättrar, hoppar, leker och undersöker. I och med detta förflyttas saker, kan gå sönder o.s.v. Ibland kräks de upp hårbollar eller mat som ätits för fort och det sker ofta på en matta eller i sängen.

KATTHÅR
Alla katter fäller hår i större eller mindre utsträckning, inte bara på golvet utan även på möbler, på dina kläder, i sängen, o.s.v. Mängden katthår kan dock delvis minskas genom regelbunden borstning.

VÄSSA KLORNA:
Alla katter vässar instinktivt sina klor och även om det inte brukar vara några större problem att få dem att använda en klösbräda, så kan katten tycka att soffan eller tapeten fungerar bättre.

RENGÖRING AV TOALÅDA:
En katt uträttar sina behov i en toalåda och nej, det luktar inte alltid så gott och kan bli lite skräpigt av kattsanden, men den måste hela tiden hållas ren och det är du som ägare som måste ta ansvar för det.

EKONOMI:
En katt kostar inte bara i inköp utan också: mat av bra kvalitet, kattsand, årlig vaccination och eventuella andra veterinärbesök, leksaker och försäkring.

KATTUNGE ELLER VUXEN KATT:
Kattungar måste uppfostras och man måste också vara på sin vakt och tänka på att allt som är farligt för ett barn, och lite till, också är farligt för en nyfiken kattunge. En vuxen katt är oftast lite lugnare men har redan skaffat sig egenheter som kan ta tid att acceptera eller jobba bort med mycket tålamod. Tar man två vuxna katter kan det ta tid för dem att acceptera varandra, det finns katter som inte gillar andra katter och mår bättre som ensamkatt.

INNEKATT ELLER UTEKATT:
Innanför tätbebyggt område anser vi att man skall ha innekatt. Innemiljön måste vara stimulerande med möjlighet att hoppa, klättra och gömma sig. Man kan försöka vänja katten vid att gå i koppel och sele — vissa kan lära sig det och andra inte. Ett absolut måste är dock att man vänjer katten vid att gå i sele o koppel inomhus först! Annars kan kisse få panik och slita sig eller åla sig ur selet när ni väl kommit ut. Alternativt näta ett fönster, balkong eller uteplats Det är numera LAG på att om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra katten från att falla ner. Öronmärk och kastrera din katt, oavsett om den är inne eller ute.
Dock, om man bor i en lantlig miljö långt från större trafikerade vägar, gradvis vänjer kissen vid omgivningarna (efter att den blivit helt hemmastadd i sitt nya hem och med sina nya ägare, förstås) och inte släpper ut den vind för våg, kan det vara OK att låta katten få vara ute.

TAM ELLER SKYGG:
Det är naturligtvis enklast att ta en fullt tam och social katt, men om man har kattvana sedan tidigare och kan tänka sig att ta hand om en ”skyggis” eller två så får man så oerhört mycket tillbaka när den sakta, men säkert, börjar visa tilltro och tillgivenhet – inget är mer hjärtevärmande! Man måste dock ha massor av tålamod och inte ge upp eftersom det kan ta lång tid – ibland mer än ett år! – innan kissen känner sig trygg nog att lita på en människa. Du måste också vara medveten om att det för många katter, och speciellt de skyggare individerna, är en enorm omställning att hamna i den främmande och därmed kanske skrämmande miljön som ett nytt hem innebär. Under processen får man räkna med att bli utfräst titt som tätt, att det kan hända olyckor vad gäller lådbestyren, att bli betraktad med stor misstänksamhet och få blickar som säger: ”Kom inte närmare, för då….” Men, den dagen missen till slut går med på att bli klappad, upplyft, eller hoppar upp i ditt knä, då vet du att det har varit värt det!